Tupperware Labuan

Wednesday, July 27, 2011

Eggless Choco Moist Cake- new version.




Hari tu, my sister try la resepi eggless choco moist yang aku post tu. Komennya, kurang sesuai dengan seleranya, dan mesti mo guna butter juga. So, hari ni tercapai cita-cita membakar kek coklat lembab tanpa telur ni, tapi kali ni ubah suai sedikit  resepinya. Bagi aku, memang sedap daripada yang asal, lebih moist dan kurang bau soda bikarbonat.Abang Rijan makan sampai licin, tinggal 2 potong jak lagi hehe. Insya Allah, malam ni baking mode lagi, mo bagi adik-adik aku.

Bahan-bahan:

*Tepung 1 cawan
*Baking powder 1/2 sudu teh
*Baking soda 1 sudu teh
*Serbuk koko (unsweetened) 6 sudu makan
*granulated sugar 3/4 cawan (guna gula castor) tukar dengan tepung gula.
*minyak sayur 1/2 cawan (guna olive oil) guna butter pada suhu bilik
*hot coffe 1/4 cawan ( 1 sudu teh nescafe dan 1/4 cawan air panas)
*susu 1/4 cawan (fresh milk ducth lady) tambah jadi 1/2 cawan
* Yogurt (guna yogurt nestle perisa strawberi) 1/4 cawan (plain)
* Vanilla Extract 1 sudu makan
 *Coklat cip secukupnya.

Cara-caranya:
Panaskan oven 170 c.
Campurkan semua bahan kering, ayakkan. Buat lubang ditengah-tengah campuran bahan kering. Tambah bahan basah satu persatu, adun menggunakan spatula. Campurkan coklat cip pada tepung, kemudian campurkan coklat cip yang bersalut tepung ke dalam adunan kek tadi. Bakar selama 30 minit. Kalau rajin boleh tambah topping.

No comments:

Post a Comment